8 Ocak 2020 Çarşamba

Uganda subayları kaçak ile dolu ‘bebeği

Telif hakkı

İYİ GÖRÜNTÜLER

Resim yazısı

Rusya, Türkiye'nin Libya'da paralı asker olduğu iddialarını yalanladı

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rus mevkidaşı Vladimir Putin Mum çatışmayı sona erdirmek için ateşkes çağrısında bulundular.

İki liderin artan sayıda ülkede sürüklenen bir çatışmada rakip tarafları destekledikleri görülüyor.

İstanbul'daki görüşmelerden sonra Erdoğan ve Bay Putin ateşkesin Pazar gece yarısında yürürlüğe girmesi gerektiğini söyledi.

Çağrı, Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas'ın Libya'da Suriye tarzı bir iç savaş.

Geçen hafta Türkiye, BM destekli hükümeti desteklemek için Kuzey Afrika devletine asker gönderdi. Türkiye, Rusya'yı BM destekli yönetimin ana rakibi Gen Khalifar Haftar'ı desteklemek için Libya'da yaklaşık 2.500 paralı asker bulundurmakla suçluyor. Rusya bu iddiayı yalanladı.

Askeri diktatör Halife Haftar kimdir?

Libya neden bu kadar kanunsuz?

Türkiye Libya ihtilafının derinliklerine düşme riski altında

Libya, Afrika'nın en büyük petrol rezervine sahip olan stratejik açıdan önemlidir. Akdeniz kıyılarında ve Afrikalı göçmenler için Avrupa'ya açılan bir kapıdır. Düşmanlıkları sona erdirme ve milleti birleştirme çabaları başarısız oldu ve en son girişimin başarılı olup olmayacağı belli değil.

'Vekil savaşlar'

Gen Haftar'ın Libya Ulusal Ordusu (LNA ) Pazartesi günü yaptığı açıklamada, güçlerinin Libya'nın "petrol hilâlına" yakın kıyı kenti Sirte'yi ele geçirdiğini söyledi. Ayrıca BM destekli hükümete sadık birlikler tarafından kontrol edilen Sirte ile Misrata kenti arasındaki yolda çatışmalar ve hava saldırıları raporları da var.

Telif hakkı

REUTERS

Resim yazısı

Libya, uzun süredir hükümdar Muammar Kaddafi'nin 2011 yılında görevden alınmasından bu yana şiddet nedeniyle parçalandı

ateşkes için diplomatik baskı yapan İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, İtalya'nın Milano şehrinde Gen Haftar ile bir araya geldi. Bakan, Libya'nın BM destekli Başbakanı Fayez al-Serraj ile Çarşamba günü ileride görüşmek üzere olduğunu, Reuters haber ajansının İtalyan hükümetinden kaynaklandığını söyledi.

Bay Serraj, Avrupa Birliği'nde (AB) ) başkent Brüksel, Bay Maas ve AB yetkilileri ile görüşmelerde bulundu.

"Libya'nın vekalet savaşlarına sahne olmasını önlemek istiyoruz" dedi. "Libya ikinci bir Suriye olamaz ve bu nedenle hızla siyasi bir sürece, etkili bir ateşkes ve silah ambargosu üzerine bir anlaşmaya girmemiz gerekiyor," diye ekledi Bay Serraj, Türkiye'nin desteğine sahip, Katar ve çoğu Batılı güç, Gen Haftar'ın kilit müttefikleri Mısır, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün ve Rusya'dır. Gen Haftar'ın kuvvetleri de başkent Trablus'u ele geçirmek için bir ay süren bir saldırı yürüttü, ancak şu ana kadar bunu başaramadılar.

Libya'nın şu anda rakip idareleri var: Trablus'taki BM destekli hükümet ve Doğu Haftası Tobruk'taki Gen Haftar destekli hükümet.

Libya, uzun zamandır görev yapan hükümdar Muammar Kaddafi'nin devrilmesinden ve 2011 yılında rakip grubun iktidara koşmasıyla öldürülmesinden sonra çatışmaya girdi. />
Medya c

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder